Gotuj zdrowo – o soli himalajskiej i kłodawskiej niejodowanej

Potrzebujesz soli himalajskiej różowej? Wejdź na superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.

Sól to substancja konieczna do poprawnego działania ludzkiego organizmu. Jakie właściwości posiada sól kłodawska oraz sól himalajska? Dlaczego warto stosować je podczas gotowania?

Różowa sól himalajska – jakie minerały zawiera?

Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który wspaniale wzbogaca smak potraw. Choć nieumiarkowane użycie soli ma niepożądany wpływ na zdrowie, to jej odpowiednie ilości (nie więcej niż 6 g na dobę) są konieczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, tj. w pierwiastek odpowiadający za podtrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze złóż szacowanych na 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie mnóstwo cennych pierwiastków i minerałów, m.in. magnez, żelazo czy potas, a zarazem jest pozbawiony niebezpiecznych zanieczyszczeń i komponentów, np. toksycznych metali ciężkich. Różowa sól himalajska bardzo dobrze podbija smak potraw i jest dostępna zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – źródło cynku, magnezu i wapnia

Sól kłodawska niejodowana z kolei to artykuł o dużym poziomie czystości – zawiera prawie 97% NaCl i stanowi świetny do tradycyjnych przetworów. Jest cennym źródłem potasu, żelaza czy wapnia, czyli pierwiastków niezbędnych do zachowania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, skutkiem tego nie traci swoich cech i jest bez problemu wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest szeroko używana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]