Zdrowie w szklance – sok z kiszonych buraków i kapusty

Chcesz zamówić sok z kiszonych buraków? Skieruj się na ten adres.
Produkty fermentowane po okresie zapomnienia znowu wróciły na nasze stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają również inne, dotychczas mniej popularne warzywa i owoce. Kiedy mówimy o leczniczych atutach żywności poddanej fermentacji nie można pominąć także napojów takich jak kombucza, maślanka czy rozmaitego rodzaju soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Głównie te ostatnie zasługują na zainteresowanie – pozwalają prosto i błyskawicznie dostarczyć naszemu ciału substancje konieczne dla jego właściwego działania.
Jakie witaminy dostarcza sok z kiszonej buraków i kapusty?
Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie dużo związków oddziałujących pozytywnie na nasze samopoczucie. Najistotniejszym składnikiem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za proces fermentacji. Sok z kapusty, buraków czy inny kwaszonek to również skarbnica witamin. Godna uwagi jest zwłaszcza wysoka zawartość witaminy C – zaledwie filiżanka tych soków zawiera jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto też pić ze względu na zawartość witamin z grupy B, witaminy K i E oraz duże nasycenie solami mineralnymi.
Sok z kapusty kiszonej – czemu trzeba go spożywać?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z powodu obecności bakterii kwasu mlekowego korzystnie oddziałuje na nasz układ odpornościowy oraz pracę jelit. Na dodatek liczne witaminy polepszają działalność układu nerwowego, łagodzą objawy cukrzycy, depresji i szkorbutu, a także pomagają walczyć z przemęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki winny poza tym sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak np. niestrawność lub wrzody dwunastnicy. Działają one również osłonowo w czasie terapii antybiotykami i pobudzają apetyt.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]