Barszcz biały i żurek – tradycyjne polskie smaki

Jeśli chcesz zamówić żurek staropolski w butelce, powinieneś odwiedzić ten adres.
Ostatnio coraz rzadziej spożywamy obiady składające się z dwóch dań. Przez notoryczny pośpiech, a przez to konieczność natychmiastowego nasycenia się, często porzucamy myśl o zupie, wybierając posiłki, które uprzednio oferowane były najczęściej jako to większe danie. Jednakże typowo polskie zupy, jak przykładowo barszcz biały i żurek, zostaną z nami jeszcze przez wiele lat. Nawet jeśli własnoręcznie gotujemy je już tylko okazjonalnie, to wciąż są one stałą pozycją na karcie dań lokalów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, a także są tradycyjnie podawane w czasie świąt Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia.
Żurek to nie barszcz biały – Czy istnieje jedna obowiązująca receptura na barszcz biały i żurek?
Gdy zapyta się obywatela polski o białą zupę przygotowywaną na mącznym zakwasie, to z miejsca przywoła on albo barszcz biały albo żurek. Mnóstwo osób często nie wie, że to dwa odrębne dania, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem tradycyjnie żurek gotuje się na zakwasie z mąki żytniej, zaś barszcz biały – na zakwasie na mące pszennej. Jednak to nie jedyne, co dzieli te zupy, aczkolwiek wypada zdecydowanie zaznaczyć, iż nie ma jednej obowiązującej receptury na żurek i kolejnej na barszcz biały. Sztuka kulinarna jest wszak sztuką, a każda potrawa jest odbiciem umiejętności kucharza i jego indywidualnych upodobań. Co jednakże da się wymienić to fakt, iż do barszczu białego na ogół wkłada się więcej jarzyn i grzybów. Zabiela się go też najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu z mąki można użyć sok kapusty kiszonej lub z ogórków kiszonych. Tymczasem z żurkiem zagadnienie jest nieco bardziej złożone, bowiem w ramach tej rodziny zup można wymienić 3 rodzaje:
– gęsty, kwaśny żur gotowany najczęściej z pokaźną ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z kawałkami kartofli;
– lekki, umiarkowanie zawiesisty żurek, zabielany szczodrze śmietaną i przyprawiany znaczną ilością majeranku, podaje się go przeważnie z pieczywem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której kawałki ziemniaków zalewa się zakwasem żytnim lub chlebowym.
Nie trzeba przygotować samodzielnie zakwasu na żurek i barszcz biały
Preparacja zakwasu na wyszczególnione wcześniej zupy jest nieskomplikowane, jakkolwiek nie każdemu udaje się za pierwszym razem. W internecie znajduje się mnóstwo przepisów na zakwas, którymi można się posłużyć. Wykorzystując jednakże domowy zakwas powinno się zamierzać przyrządzanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Dlatego, jeśli chrapka np. na żurek przyjdzie do was znienacka, warto kupić gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, wystarczających na zrobienie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych stacjonarnych, jak i online, bez problemu kupimy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, dzięki którym przygotujemy wyśmienity barszcz biały i żurek śląski albo staropolski.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]