Co najlepiej pasuje do kawy? Nugaty, ciastka, orzechy i inne

Jeśli szukasz włoskich słodyczy, koniecznie wejdź na cafessima.pl/kawa-i-dodatki/slodycze-dodatki-do-kawy/.

Przywykliśmy do picia kawy zamiast śniadania lub na szybko przed wyjściem do pracy. Nic w tym dziwnego, bo kawa za sprawą zawartej w niej kofeinie pobudza i pozwala z pełną siłą stawić czoło naszym obowiązkom. Często pomijamy to, że kawa łączona z rozmaitymi dodatkami zmienia się w słodki rarytas, przy którym można się wyluzować po wyczerpującym dniu w pracy. Które w takim razie ciastka i słodkości najlepiej współbrzmią z kawą?

Dodatki do kawy, które potęgują aromat tego napoju

Z kawą, szczególnie jeżeli kochamy spożywać ją bez cukru i bez mleka, idealnie łączą się przysmaki, które przeciwważą jej cierpki smak. To głównie:
kruche ciastka – np. herbatniki, ciastka owsiane i biszkopty, a więc wszystkie słodkości, które da się maczać w ciemnym napoju;
orzechy, migdały oraz ciastka z ich dodatkiem – czy spałaszujemy do kawy garść orzechów, po prostu ciastka z ich dodatkiem bądź lekkie makaroniki wypiekane ze startych migdałów, na pewno będziemy wniebowzięci tym połączeniem. Należy jednakże pamiętać, że orzechy zawierają dużo tłuszczy, w większości tych zdrowych, lecz i tak zalecamy jeść je z umiarem;
nugaty – pyszny deser sporządzany z miodu i ubitych białek jaj, do których dodaje się orzechy (siekane lub całe), niekiedy z dodatkiem kakao i kandyzowanych owoców. To tradycyjny specjał, który w Europie spożywa się w okresie świąt Bożego Narodzenia we Francji, we Włoszech i w Hiszpanii. Tam również wytwarza się najlepsze nugaty;
desery z karmelem, toffi oraz miodem – holenderskie stroopwafle, sezamki lub krówki – te słodycze doskonale komponują się z popołudniową kawą i ciekawą książką;
ciastka z cynamonem – chodzi o bułki z ciasta drożdżowego posypane cynamonowym cukrem czy szarlotki. Cynamon kapitalnie intensyfikuje smak kawy (można go dodać również wprost do napoju, np. posypać nim delikatną piankę naszej mokki);
czekolada – kawa i parę kostek gorzkiej czekolady to kombinacja, która oczaruje nawet bardzo wybredne osoby. Naturalnie radzimy kupować czekoladę wysokiej jakości z jak najwyższą zawartością miazgi kakaowej (minimalnie 70%) oraz z minimalną zawartością tłuszczu i cukru. Najlepsze czekolady rozpoznaje się po wyraźnym trzaśnięciu gdy się ją dzieli.

Nasz adres:
Sklep internetowy Cafessima
ul. Stawki 6/121
00-193 Warszawa

Tel.: +48 22 122-88-73
E-mail: [email protected]