Kiszonki to zdrowie – kilka słów o ogórkach kiszonych

Jeśli szukasz ogórków kiszonych w folii, koniecznie wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.
W zupie, na kanapce, w sałatce warzywnej lub w formie dodatku do dania głównego – ogórki kwaszone w naszej kuchni konsumujemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nie powinno to zadziwiać, bowiem kiszonki są jednocześnie zdrowe, jak i pyszne.
Czym wzbogacić smak ogórków kwaszonych
Kiszone ogórki to warzywa wystawione na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich przyrządzanie jest niezmiernie łatwe. Wykorzystuje się do tego drewniane beczułki bądź pojemne kamienne garnki, w których surowe ogórki zalewa się wodą z solą. Później stawia się je na przynajmniej 2 tygodnie w chłodnym miejscuna tak długo, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Miłośnicy niezbyt kwaśnych smaków mogą spożyć ogórki już po kilku dniach – ogórki tego typu to ogórki „małosolne”. W bazowej recepturze do zalewy wraz z ogórkami wkłada się czosnek oraz koper, jednakże walory smakowe ogórków kiszonych można urozmaicić także różnymi przyprawami, przykładowo gorczycą, liśćmi laurowymi bądź cząstkami chrzanu. Naturalnie nie wszyscy mają czas ani sporo miejsca w kuchni, żeby na własną rękę przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje także spiżarnią bądź piwnicą, w której może gromadzić żywność w większych ilościach. Nie oznacza to jednakże, że należy odmówić sobie spożywania ogórków kwaszonych – w każdej chwili możemy kupić je w sklepie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, a więc w workach foliowych czy też w kubełkach, które bez przeszkód da się schować w lodówce.
Dlaczego warto jeść kwaszone ogórki?
Od setek lat panuje przekonanie, iż warzywa wystawione na działanie fermentacji korzystnie oddziaływają na nasz organizm. Dzieje się tak, bo wraz z kwaszonkami konsumujemy pomocne kultury bakterii, które redukują pH przewodów pokarmowych i dobrze oddziałują na ich florę, wspomagając tym samym trawienie. Ale na tym nie koniec! Ogórki kwaszone nie mają wiele kalorii (dostarczają ledwie 12 kilokalorii w 10 dag), a przy tym zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę K1, A i C oraz sporo składników odżywczych koniecznych do prawidłowego działania organizmu, jak magnez, żelazo, wapń, potas czy miedź. A co z sokiem z kwaszonych ogórków? O ile lubimy kwaskowate smaki, rekomendujemy nie wylewać go po zjedzeniu kiszonek. Lepiej dodać go do zupy ogórkowej bądź wypić, gdyż w trakcie kiszenia składniki odżywcze przenikają po trosze do zalewy. Należy jednakże zaakcentować, na kiszonki muszą uważać osoby mające problemy z nadciśnieniem – w kwaszonkach znajduje się bowiem spora ilość soli.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]