Kwaszona kapusta dostarcza organizmowi wiele składników odżywczych i witamin

Jeśli potrzebujesz kiszonej kapusty, koniecznie odwiedź tę stronę.

Wyjątkowy smak białej kwaszonej kapusty jest bez wątpienia cząstką słowiańskiej kuchni. Jest ona składnikiem wielu dań i statystyczny Polak bardzo często kładzie ją na swoim stole. I bardzo dobrze, gdyż kiszona kapusta to nadzwyczaj zdrowa żywność.

Czemu należy jeść kiszoną kapustę?

Kapusta kiszona, albo kwaszona, jako że te przymiotniki stosuje się wymiennie, to jeden z tych artykułów spożywczych powstałych za sprawą poszukiwania przez człowieka metody na kilkumiesięczne składowanie żywności. Na skutek wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, cienko posiekane liście białej kapusty są zdatne do spożycia przez wiele miesięcy. Kiedyś jedzenie kapusty kiszonej pozwalało dostarczyć organizmowi koniecznych składników odżywczych czy witamin, których pozyskanie zimą było znacznie bardziej skomplikowane aniżeli współcześnie. A należy podkreślić, że kapusta kiszona ma wiele substancji nieodzownych dla poprawnego działania naszego organizmu. To świetne źródło witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz posiadającej między innymi właściwości przeciwgrzybicze i przeciwzapalne, witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, jak również witaminy A. W produkcie tym znajdują się także inne ważne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (jak B12, B5, B2). Co więcej, kapusta kiszona to źródło między innymi probiotyków, potasu oraz wapnia. Jednocześnie to żywność niskokaloryczna, zatem rekomenduje się jej konsumpcję osobom na diecie.

W jakich potrawach znajdziemy kapustę kwaszoną?

Kapusta kiszona na naszych stołach pojawia się jako dodatek do potraw, jak i jako główny ich element. Niegotowaną przeważnie spożywa się ją jako surówkę z cebulą lub tartą marchwią, która pasuje do potraw z ryb czy ziemniaków, a niekiedy na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To też składnik, który znakomicie komponuje się z grzybami i mięsem, dlatego używa się jej w nadzieniu do pierogów, krokietów czy łazanek. Rzecz jasna, bez kapusty kiszonej nie powstałyby najsmaczniejsze polskie dania – góralskiej kwaśnicy, kapuśniaka albo bigosu.

Właściwie każda rodzina ma własny przepis na kwaszoną kapustę, lecz dzisiaj sporadycznie zakwasza się ją w mieszkaniu, gdyż nie ma już potrzeby magazynowania produktów spożywczych na okres zimy. Kapustę kwaszoną w dużych oraz małych woreczkach bez trudu nabyć można w dowolnym sklepie osiedlowym, a nawet można zamówić ją przez internet. Wytwórcy mają w swoim asortymencie również kapustę kiszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]