Smaczna tradycyjna zupa – barszcz czerwony na zakwasie

Potrzebujesz zakwasu na barszcz czerwony? Odwiedź ten adres.

Nie jest prawdą, iż barszcz czerwony to danie jedynie na święta, którą podajemy z reguły w trakcie Wigilii bądź ważnych rodzinnych imprez okolicznościowych. W rodzinach, w których obyczaj jedzenia posiłków z dwóch dań wciąż trwa, barszcz czerwony często pojawia się na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako uzupełnienie do wielu dań.

Barszcz czerwony to potrawa wszechstronna

Wydaje się, iż barszcz czerwony to niezbyt trudny do ugotowania wywar z buraków, który raczej nie jest dość pożywną potrawą. Jednakże właśnie jego nieco słodki, a przy tym kwaskowaty aromat powoduje, iż bardzo dobrze stapia się on z innymi smakami. Popularnych dodatków do barszczu czerwonego jest dużo – jedni przedkładają kawałki kiełbasy, jajo na twardo oraz ziemniaki, pozostali wrzucają weń uszka z mięsem, kapustą czy też grzybami. Barszcz czerwony to doskonałe danie na obiad, ale również wyśmienita przekąska albo ciepła kolacja – gorący kubeczek tej zupy świetnie pasuje do drożdżówki z kapuścianym nadzieniem lub chrupkiego pasztecika z grzybami.

Należy podkreślić, że barszcz czerwony, o ile nie został zabielony śmietaną, nie jest zupą zbyt kaloryczną. Posiłek ten postrzegany jest za zdrowy, bo zawiera mangan, kwas foliowy, witaminę C i witaminy z grupy B, jak również wiele żelaza, i z tego powodu zaleca się go anemikom. Jednak z uwagi na to, że podstawą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a przy tym zwykle spożywa się ją z dodatkami zawierającymi spore ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby, u których rozwinęła się cukrzyca.

Zakwas z kwaszonych buraków na barszcz czerwony – kup albo przygotuj sam

Nie istnieje kanoniczny przepis na barszcz z buraków – każdy szef kuchni używa preferowanych przez siebie dodatków i na różny sposób przyprawia tę zupę. Jedni dosypują do niego troszkę cukru, by uwydatnić naturalną słodkość buraka, pozostali uwielbiają pikantny barszcz z ogromną ilością pieprzu. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, jeśli przygotowuje się go na bazie zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z kwaszonych buraków ma mocniejszy, kwaśny aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a jednocześnie zawiera więcej pożytecznych minerałów i witamin. Zakwas z kwaszonych buraków można oczywiście przyrządzać samemu, ale proces fermentacji – zależnie od panujących w otoczeniu warunków – trwa w okolicach siedmiu dni. Jeśli jednak raptem nabierzesz ochoty na tę zupę, w żadnym wypadku nie musisz na nią czekać – po prostu kup gotowy już zakwas na barszcz czerwony w sklepie bądź online.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]